skip to Main Content

Op zoek naar duurzame energie oplossingen?
Bel ons op 0592 265888.

Airconditioning Algemeen

Nederland heeft airconditioning ‘ontdekt’. Op het werk, in winkels, restaurants, hotels, auto’s en zelfs thuis kunnen we al niet meer zonder. Wie eenmaal het genot van airco is gewend, wil nooit meer zonder, zelfs niet in de winter. Met airco kunt u het binnenklimaat geheel naar uw hand zetten, het hele jaar door. Wat is lekkerder dan een heerlijk koele werkplek in een snikhete zomer? En wat is aangenamer dan te vertoeven in een behaaglijk warme ruimte als het buiten vriest? Verkoeling in de zomer, verwarming in de winter, en altijd frisse lucht. Allemaal met één compact apparaat. TIB Woortman levert u de stilste airco ter wereld, Daikin, de wereldleider op gebied van kwaliteit, betrouwbaarheid, duurzaamheid en altijd de nieuwste technologie op het gebied van airconditioning.

Waarom airco?

Klimaatregeling is niets nieuws, de kachel aan in de winter, het raam open voor frisse lucht. En wordt het ons te warm, dan halen we de ventilator uit de kast. Allemaal klimaatbeheersing. Maar wel een tikje primitief. Want er is immers airconditioning. Dat doet eigenlijk precies hetzelfde, alleen veel beter, nauwkeuriger, comfortabeler én gezonder. Met airco kunt u altijd en overal het klimaat realiseren waarin u zich het prettigst voelt. Met de juiste temperatuur en een comfortabele luchtvochtigheid. Een airco levert schone, gezonde, gekoelde lucht. Hij ontvochtigd de lucht en voorkomt schimmelvorming. Dit alles zonder tocht en lawaai. Met airconditioning voelt u zich prettiger, fitter en levenslustiger.Wie zich fit voelt is creatiever en productiever. Airco is genieten zowel in winkels, restaurants, café, hotel, op de bedrijfsvloer en zelfs bij u thuis.

Zo werkt airco

De eerste airco’s waren grote, veel geluid producerende apparaten. Moderne airco’s zijn echter wonderen van vernuft en design. Ze zijn compact, fraai om te zien en doen hun werk feilloos én geruisloos. We hebben het dan wel over goede airco. Want er is nogal wat kaf onder de koren, vooral verrijdbare airco’s presteren onder de maat, ze geven weinig koeling, produceren veel lawaai én staan altijd in de weg.

Airconditioning regelt de temperatuur, de luchtbeweging en de ontvochtiging. Bij de temperatuur is het belangrijk dat binnen- en buitentemperatuur niet teveel uiteen mogen lopen, ongeveer 5°C. Een groter verschil kan leiden tot lichamelijke klachten, zoals verkoudheid. Ook de luchtbeweging is belangrijk, een te sterke luchtbeweging geeft een onbehaaglijk gevoel van koude en tocht.

Alle airconditioners werken in principe hetzelfde. De binnenunit zuigt de te koelen binnenlucht aan. Na eerst een stoffilter te zijn gepasseerd, wordt die lucht gekoeld met behulp van een speciaal, milieuvriendelijk koudemiddel dat continu in het aircosysteem wordt rondgepompt. Het neemt de warmte van de te koelen binnenlucht op. Na afkoeling wordt de gekoelde en gefilterde lucht weer de ruimte ingeblazen. Op de juiste temperatuur en in de juiste richting. Nadat het koudemiddel door opwarming door de binnenlucht gasvormig is geworden, wordt het door de buitenunit geleid. Daar wordt het weer vloeibaar door afkoeling door de buitenlucht. Vervolgens wordt het koudemiddel weer naar binnen gevoerd en begint de cyclus opnieuw. Tegenwoordig worden de airco’s standaard geleverd als warmtepomp-uitvoering. Dit betekent dat de unit zowel kan koelen, verwarmen, ventileren en ontvochtigen. Moderne technieken zorgen ervoor dat er een minimum aan energie wordt verbruikt en dat je geen geluidslast hebt.

Misverstanden over airco

Airco maakt lawaai

De allerbeste merken doen hun werk nagenoeg onhoorbaar, zowel de binnenunit als de buitenunit (ook belangrijk voor uw buren!). Let bij vergelijking van merken en typen goed op de technische details. Geluid wordt uitgedrukt in dB(A). Elke 3dB(A) is een verdubbeling van het geluidsniveau. Met andere woorden , een installatie van 25dB(A) produceert tweemaal zoveel lawaai als een installatie van 22dB(A)!

Airco gebruik je alleen ’s zomers

Wie airco in de auto heeft, weet het allang, airco is comfort, het hele jaar door. Moderne systemen zijn echte luchtbehandelaars. Ze produceren niet alleen koude lucht, maar kunnen de binnenlucht ook ontvochtigen, filteren en verwarmen. Ook in de winter dus erg prettig.

Airco staat lelijk én in de weg

Dat geldt eigenlijk alleen voor verrijdbare airco’s. Bij vaste airco kunnen de units aan de wand, onder het plafond en in het plafond worden geplaatst. In veel gevallen kan de unit vrijwel onzichtbaar worden weggewerkt in het plafond.

Airco is een bron van legionellabesmetting

De kans op legionellabesmetting via het split- of multisplit aircosysteem is vrijwel nihil. De legionellabacterie is alleen actief in water van tussen de 30°C en 50°C en dan nog uitsluitend als het verneveld wordt. In ons land worden voornamelijk split- en multisplitsystemen toegepast. Deze vernevelen geen water en kunnen dus ook geen legionella veroorzaken. Wel kan er koud condenswater in de condensbak terechtkomen. Mits goed geïnstalleerd, wordt de bak altijd afwaterend geplaatst, zodat het water direct naar het riool stroomt en niet de kans krijgt om op te warmen.

Airco is duur

Goedkoop is duurkoop. Vooral in warme zomers kopen mensen impulsief een verrijdbare of goedkope bouwmarktvariant airco, om er daarna snel achter te komen dat men beter een splitsysteem van een kwaliteitsmerk had kunnen laten installeren. Kwaliteitsmerken gaan veel langer mee. De investering is weliswaar hoger, maar de afschrijving is lager.

Airco gebruikt veel stroom

Moderne airco-systemen hebben een zeer hoog energierendement. Dit wordt aangeduid met EER (koelrendement) en COP (verwarmingsrendement). Een COP van 4,5 wil zeggen dat de airco bij elke verbruikte kW aan elektrische energie, er 4,5 kW energie terug levert aan de te verwarmen ruimte. Dit betekent dat je een rendement van 450% hebt, dus zeer energiezuinig. De kwaliteitsmerken leveren veelal airco’s met energielabel A.

Van airco word je verkouden

Niet airco maakt verkouden, maar teveel luchtbeweging en een te groot temperatuurverschil tussen binnen en buiten. Meer dan 5°C verschil is derhalve niet verstandig. Geavanceerde modellen houden dit zelf in de gaten en sturen waar nodig automatisch bij.

Airco zorgt voor ‘sick building’

Integendeel, mits deskundig geïnstalleerd en goed onderhouden draagt airco juist enorm bij aan het gevoel van welbevinden. Airconditioning van goede kwaliteit werkt prestatie- en comfortverhogend.

Feiten airco

Moderne airco’s bevatten milieuvriendelijke koudemiddelen. Het installeren van airco’s is koeltechnisch vakwerk dat alleen door F-gassen gecertificeerde installateurs mag worden uitgevoerd. De monteurs moeten eveneens F-gassen gecertificeerd zijn.

Er bestaan geen slechte airco’s

Koelen kan elke airco. Kwaliteitsverschillen zijn er wel degelijk. De producten van de grote kwaliteitsmerken zijn energiezuiniger, stiller en hebben een veel langere levensduur. Ook de service en garanties zijn veelal beter.

Airco is moeilijk te bedienen

Moderne airco-installaties zijn eenvoudig te bedienen. De meeste systemen houden zelf de door u ingestelde temperatuur in de gaten, sturen die automatisch bij en waarschuwen wanneer onderhoud nodig is.

Verschillende airco-systemen

Airco-systemen zijn er in alle soorten en maten. Er is echter maar één systeem dat precies aan uw wensen voldoet. Maak uw keuze dus zorgvuldig en raadpleeg altijd een erkende installateur, die u ook kan informeren over de F-gassen regelgeving. Wilt u alleen koeling en luchtontvochtiging ? Wellicht ook verwarming ? Verwarmen met een airco is een uitkomst in situaties waarin de bestaande cv-installatie niet verder kan worden uitgebreid. Of in de seizoenen wanneer de cv-installatie buiten bedrijf is.

Mobiele airco of vaste airco

U kent ze vast wel , de verrijdbare airco’s. Vooral handig voor thuis. Maar de voordelen wegen niet op tegen de nadelen. Ze staan in de weg. De mate van koeling is teleurstellend. De warmte- en condensafvoer bestaat veelal uit een slang uit het raam. Het lawaai is oorverdovend. En ze zijn storingsgevoelig. De kwaliteit van vaste airco, ook wel splitsysteem genoemd, is veruit superieur. Ze zijn veel duurzamer, veelzijdiger, comfortabeler én stiller.

Splitsysteem

Splitsystemen bestaan uit een binnendeel en een buitendeel die met twee dunne koperen koelleidingen zijn verbonden. Ze zijn bijna overal te plaatsen, denk hierbij aan wandmontage, vloermontage, montage in het plafond of montage onder het plafond. Voor elke toepassing is er wel een airco beschikbaar. Splitsystemen leveren maximale prestaties.

Mobiele airco of vaste airco

U kent ze vast wel , de verrijdbare airco’s. Vooral handig voor thuis. Maar de voordelen wegen niet op tegen de nadelen. Ze staan in de weg. De mate van koeling is teleurstellend. De warmte- en condensafvoer bestaat veelal uit een slang uit het raam. Het lawaai is oorverdovend. En ze zijn storingsgevoelig. De kwaliteit van vaste airco, ook wel splitsysteem genoemd, is veruit superieur. Ze zijn veel duurzamer, veelzijdiger, comfortabeler én stiller.

VRV systeem

De verzamelnaam voor Daikins innovatieve klimaatoplossingen voor kantoren en bedrijfsgebouwen. VRV staat voor ‘Variable Refrigant Volume’ (variabel koudemiddelvolume). Met deze systemen kunnen tot oneindig veel binnenunits op hetzelfde koudemiddelcircuit met één buitendeel werken. VRV systemen zijn standaard voorzien van invertersturing, elektronische inspuitventielen en leverbaar in warmtepomp- (koelen en verwarmen met één systeem). De toegepaste koudemiddelen zijn milieu- en ‘ozonvriendelijk’.

Airco in woningen

Met airco stijgt uw wooncomfort enorm, overdag,‘s avonds én ’s nachts. Stelt u zich eens voor: nooit meer slapen in een drukkend warme slaapkamer. En als u kiest voor airco met warmtepomp, kan in het voor- en naseizoen voortaan de verwarming uit. Dus heeft u ook nog eens lagere stookkosten. Split- en multisplitsystemen zijn erg geschikt voor woningen. Moderne airco’s zijn fraai om te zien, nagenoeg onhoorbaar en voorzien van afstandsbediening, dus zeer gebruikersvriendelijk. Terwijl de systemen met inverter het energieverbruik met 30% omlaag brengen. Airco past in elke woning en elke ruimte. U kunt kiezen uit modellen voor aan de wand, op de vloer en aan of in het plafond.

Airco in bedrijven en kantoren

Geen bedrijf of kantoor kan zonder goede klimaatbeheersing. Onderzoek heeft aangetoond dat goede klimaatbeheersing bijdraagt aan de gezondheid van medewerkers, de productiviteit verhoogt en de creativiteit stimuleert. Niet voor niets stelt de Arbo-wetgeving hoge eisen aan het binnenklimaat. De huidige airco-systemen zijn compact, fraai van design, milieuvriendelijk én… fluisterstil. Ze maken het mogelijk om het klimaat in elke ruimte apart te regelen. Het vermogen kan precies worden afgestemd op elke situatie. Hiermee zorgen ze voor een aangenaam werkklimaat met een temperatuur en luchtvochtigheid waar uw medewerkers zich prettig en fit bij voelen. Zonder tocht en lawaai. Voor bedrijven is de keus in systemen en modellen haast oneindig. U kunt kiezen uit systemen die alleen kunnen koelen en systemen met warmtepomp, al of niet voorzien van geïntegreerde ventilatie. Ze zijn nauwelijks hoorbaar en bijzonder zuinig met energie. Systemen met warmtepomp maken cv-verwarming overbodig. En zorgen zo voor lagere stookkosten. U kunt kiezen uit modellen voor aan de wand, op de vloer en in of onder het plafond. De inbouwmodellen zijn bijna onzichtbaar weg te werken in het plafond.

Airco in winkels en horeca

Dineren in een bedompt restaurant? Boodschappen doen in een tochtige winkel? Overnachten in een benauwde hotelkamer? Airco is een onmisbaar onderdeel van de gastvrijheid die u uw klanten wilt bieden. Een aangenaam klimaat in de zaak – koel in de zomer, behaaglijk in de winter, altijd frisse lucht – is net zo belangrijk als goed personeel, een aansprekend assortiment of een geslaagde menukaart. Met airco realiseert u in elk seizoen het klimaat waarin uw klanten zich het prettigst voelen. En als uw klanten zich prettig voelen, blijven
ze langer en komen ze graag nog eens terug. Moderne airco-systemen zijn compact, fraai van design en fluisterstil. De keuze in systemen en modellen is haast oneindig. U kunt kiezen uit alleen koelende systemen en systemen met warmtepomp, al of niet voorzien van geïntegreerde ventilatie. U kunt tevens kiezen uit modellen voor aan de wand, op de vloer en in het plafond. De inbouwmodellen zijn bijna onzichtbaar weg te werken in het plafond. En in combinatie met een luchtgordijn houdt u de warmte binnen en de tocht buiten.

De leverancier

Dit is misschien wel de belangrijkste raadgeving. Airco kunt u het beste aanschaffen bij, en laten installeren door, een erkend installatiebedrijf. Het uitrekenen, samenstellen en installeren van een airco-systeem is namelijk werk voor de vakman. Helaas zien we nog vaak slecht werkende airco-systemen door toedoen van slordig installatiewerk door een niet erkende installateur. Kies dus altijd voor een vakkundige, F-gassen gecertificeerde installateur. Die bekijkt de situatie ter plekke, bespreekt met u alle details, komt met een duidelijke all-in offerte (dus zonder extra kosten achteraf) en zorgt voor zo min mogelijk overlast. Ook het onderhoud is bij hen in vertrouwde handen, zodat uw kostbare installaties jarenlang probleemloos functioneren.

Bij TIB Woortman bent u aan het goede adres voor al uw airconditioning en advies. We zijn F-gassen gecertificeerd en leveren met het totaal assortiment van Daikin de beste airconditioning voor een gunstige prijs. Voor meer informatie en of offerteaanvraag neemt u contact met ons op

Een splitsysteem airconditioner bestaat uit één binnen- en één buitendeel met daartussen twee dunne koelleidingen. Een splitsysteem wordt toegepast als permanente voorziening. De buitenunit zorgt ervoor dat de aan de binnenlucht onttrokken warmte wordt afgegeven aan de buitenlucht. De binnenunit blaast vervolgens de afgekoelde lucht in het vertrek.

Alle airconditioners worden tegenwoordig standaard als warmtepomp geleverd. Deze systemen kunnen dus ook verwarmen. In warmtepompsystemen kan de koelcyclus worden omgekeerd, zodat het apparaat warmte aan de buitenlucht onttrekt en aan de binnenruimte afgeeft. Dit is een uitermate efficiënt proces, de warmte uit de buitenlucht krijgen we immers gratis. We hoeven het alleen van buiten naar binnen te transporteren. De warmtepomp kan zelfs bij -10°C nog voldoende warmte uit de buitenlucht winnen. Met een warmtepomp vermindert u het gebruik van de bestaande cv-installatie, omdat deze in het tussenseizoen uitgeschakeld kan blijven of zelfs geheel overbodig wordt.

We onderscheiden bij splitsystemen de volgende uitvoeringen :

– Wandmodel
– Vloermodel
– Fleximodel
– Inbouwsatellietmodel

Wandmodel

Wandmodellen zijn licht van gewicht, compact en kunnen aan vrijwel iedere muur gemonteerd worden. Een automatische luchtstroomregelaar garandeert een gelijkmatige luchtstroom en temperatuurverdeling door de uitblaaslamel horizontaal en/of verticaal te bewegen. Hierdoor kunnen deze units in de hoek van de kamer worden geïnstalleerd. Wandmodellen hebben een afwasbaar frontpaneel en zijn uitgerust met een luchtzuiveringsfilter en een fotokatalytisch desodoriserend filter. Deze twee filters halen onaangename geurtjes uit de lucht, remmen de groei van bacteriën en virussen en breken de geur van sigaretten en huisdieren af.

Vloermodel

Vloermodellen zijn licht van gewicht, compact en kunnen op de vloer worden gezet of laag aan de wand worden gemonteerd. Als vloermodel kan de binnenunit, zonder verlies van capaciteit, half of volledig ingebouwd worden. Een dubbele verticale luchtstroomregelaar garandeert een gelijkmatige luchtstroom en temperatuurverdeling. Vloermodellen hebben een afwasbaar frontpaneel en zijn uitgerust met een luchtzuiveringsfilter en een fotokatalytisch desodoriserend filter. Deze twee filters halen onaangename geurtjes uit de lucht, remmen de groei van bacteriën en virussen en breken de geur van sigaretten en huisdieren af.

Fleximodel

Dit unieke en flexibele systeem is ideaal voor zowel huiselijk als kleinschalig commercieel gebruik. Fleximodellen zijn slanke, fraaie, lage units die iedere ruimte zullen opluisteren en aan het plafond of aan een lage wand kunnen worden gemonteerd, bijvoorbeeld onder een raam. Een automatische luchtstroomregelaar garandeert een gelijkmatige luchtstroom en temperatuurverdeling door de uitblaaslamel op en neer te bewegen. Fleximodellen hebben
een afwasbaar frontpaneel en zijn uitgerust met een luchtzuiveringsfilter en een fotokatalytisch desodoriserend filter. Deze twee filters halen onaangename geurtjes uit de lucht, remmen de groei van bacteriën en virussen en breken de geur van sigaretten en huisdieren af.

Satellietmodel

Deze satellietmodellen zijn ideaal voor het conditioneren van de lucht in zowel hotelkamers als woonhuizen en kantoren. Omdat alleen de aanzuig- en uitblaasroosters zichtbaar zijn, past het systeem in ieder interieur. Door de compacte afmetingen kunnen de binnenunits gemakkelijk in een systeemplafond worden gemonteerd.

Wilt u meer informatie of een folder over de splitsystemen van Daikin ontvangen neemt u dan contact met ons op.

Multisplitsystemen gaan nog een stapje verder dan de splitsystemen. Deze maken het mogelijk om met één buitenunit meerdere ruimtes apart regelbaar te koelen of te verwarmen. Dit tot maximaal vijf binnendelen op één buitendeel. Bij deze systemen kun je bijvoorbeeld overdag de woon- en werkkamer koelen en ’s nachts de slaapkamers. Multisplitsystemen nemen buiten minder ruimte in beslag dan gewone splitsystemen. Dit heeft zowel esthetisch als qua installatiewerk zijn voordelen. De multisplit buitendelen van Daikin kenmerken zich door hun lange levensduur, grote weersbestendigheid, speciale PE coating van de condensor, laag energieverbruik en laag geluidsniveau.

Verschillende soorten binnenunits zoals wandmodellen, vloermodellen en satellietmodellen met verschillende capaciteiten kunnen in een multisplitsysteem met elkaar gecombineerd worden. Zodoende kan de ideale binnenunit worden geselecteerd voor slaapkamer, woonkamer, kantoor of waar dan ook, op basis van het installatie oppervlak of persoonlijke behoeften. Één enkele buitenunit kan dus op verschillende momenten een compleet huis, kantoor, of een kleine winkel koelen of verwarmen. Terwijl u ’s middags aan uw bureau werkt, kunt u genieten van een aangenaam binnenklimaat, ’s avonds heeft u een constante temperatuur in de woonkamer en’s nachts slaapt u in een koele slaapkamer.

Ook op een multisplitsysteem kunnen de volgende binnenunits worden toegepast :

– Wandmodel
– Vloermodel
– Fleximodel
– Satellietmodel

Wilt u meer informatie of een folder over de multisplitsystemen van Daikin ontvangen neemt u dan contact met ons op.

De laatste jaren wordt er voor het ontwerp van intelligente gebouwen zoals hotels, banken, kantoorpanden enz. steeds meer gebruik gemaakt van grote glasoppervlakken. Hiermee gaat een grote toename van zonnewarmte gepaard, die enkel kan worden afgevoerd met behulp van airconditioning. Het is dan ook niet te verwonderen dat airconditioning meer en meer wordt gebruikt en nu algemeen wordt beschouwd als een integrerend element van de meeste moderne architecturale concepten. Bovendien neemt de thermische belasting door het toenemende gebruik van elektronische kantooruitrusting nog meer toe, zodat zelfs ’s winters de binnentemperaturen oncomfortabel hoog kunnen stijgen. De vraag naar koeling of verwarming kan ook sterk schommelen in de loop van de dag, afhankelijk van het aantal personeelsleden en hun activiteiten. Eindgebruikers verwachten echter nog veel meer van hun airconditioning dan alleen maar koelen en verwarmen.

Om alle luchtbehandelingswensen te vertalen in een efficiënte én betaalbare oplossing kiezen de vakmensen van TIB Woortman voor de installatie van VRV-systemen. Met Variable Refrigerant Volume oftewel variabel koelvolume. Dit variabele aircosysteem onderscheidt zich door toepassing van oneindig veel binnenunits in combinatie met slechts 1 buitenunit. Dankzij een compressor met inverteraandrijving kan de buitenunit van het VRV-systeem de koudemiddelstroom snel aanpassen aan de vraag naar koude of warmte van elke binnenunit. Dit garandeert een optimale atmosfeer in elke individueel geregelde zone.

Een VRV systeem is uitermate geschikt voor kantoorgebouwen en hotels of andere locaties waar men in meerdere vertrekken verkoeling of verwarming wenst. Een VRV systeem heeft de volgende voordelen :

 • Energiezuinig
 • Geen capaciteitsverlies doordat alleen die ruimten worden bediend, die om luchtbehandeling vragen.
 • Milieuvriendelijk
 • Het toegepaste koudemiddel R-410A is volkomen milieuveilig.
 • Individueel
 • Het klimaat in elke binnenruimte is onafhankelijk te regelen.
 • Flexibel
 • Snel aan te passen bij veranderingen in kantoorruimte, de afmetingen van de satelliet units corresponderen met de standaardafmetingen van plafondplaten. Indien gebruik gemaakt wordt van flexibele inblaasslangen aangesloten op wervelroosters dan kan men simpelweg de roosters in het plafond verleggen.
 • Intelligent
 • De zelfdenkende besturing zorgt voor de uitwisseling van temperatuur, lucht en vocht op de juiste momenten.
 • Één systeem
 • Warmteterugwinning maakt het mogelijk het hele jaar door te koelen én te verwarmen met één systeem (gegarandeerde capaciteit tot een buitentemperatuur van –10°C).
 • Laag geluid
 • De binnen- en buitenunits hebben een zeer laag geluidsniveau.
 • Snelle montage
 • Met name in bestaande gebouwen, minder voedingen nodig dan bij traditionele units.
 • Dunnere leidingen en dus minder benodigde schachtruimte.
 • Bediening
 • Het systeem is te sturen met lokale of centrale afstandsbediening, met een intern of extern gebouwbeheersysteem of een combinatie hiervan.
 • Compact
 • Geen technische ruimte nodig.
 • Onderhoud
 • Buiten de reguliere F-gassen controle en PED certificering is weinig onderhoud vereist.

Wilt u meer informatie of een folder over de VRV systemen van Daikin ontvangen neemt u dan contact met ons op.

Back To Top